kengkawan

Selasa, Januari 17

1st solid food to Amani


assalam....
amani lg 2w nk msuk 6m...tp dh tunjuk tanda2 nk mkn..
klu nmpk sapa2 makan tgn mcm nak capai2 ambik makanan tu....
last saturday aku dh start bg mkn..aku start dia gan purre keledek...
kakak2 dia dulu aku hentam nestum jer...
sungguh xckup ilmu masa tu...huhu..kesian depa..tu kot
tak nk makan sayur...kali ni aku berazam nk bagi amani
homemade food...harap2 dia suka....

 puree sweet potato

aku mula kan dgn puree keledek...byk aku dpt ilmu dari group
kt fb...mmg byk aku kena belajar lg bab makanan bby ni..huhu
wpon ank no 3...untung la hang amani...
cuma kena rajin sikit la...rebus keledek pastu blend n tapis..
ni la hasil nye..mmg sedap,aku pon suka....
aku campur kan sedikit susu....laju je dia mkn..

yumyummmm...enjoy her food...:)


licinnn

1step aku bg 2 sudu besar dulu..alhamdulilah dia menunjuk minat..
ni buat ummi semangat ni...hehe...
tp kena ikut 4 day wait rules...mean kena makan 4 hari menda yg sama
tgk sama ada dia alergik pada makanan tu...alhamdulilah
3 hari dia mkn xde masalah...popoo pon ok...hari ni last
makan puree keledek...esok makan puree applee..





2 ulasan:

sasha @ mumyalya berkata...

arghhh..comel rasa nak gigit!!hehe..sha pon masa memula kenal kan aqil makanan bg puree dulu :)

isma berkata...

akak ank no 3 br la tau psl puree2 ni..hehe...dulu nestum je lah ...huhu